HVIRVELVINDEN ANBEFALER - SÅDAN FINDER DU EN

HUNDETRÆNER

Der er mange måder at blive uddannet hundetræner og hundeadfærdsrådgiver på, men det er ikke beskyttede titler, og alle kan derfor kalde sig hundetræner og starte hundetræningshold. Det står også enhver frit for at kalde sig hundepsykolog, adfærdsbehandler, -ekspert, etc. Det gør det svært at finde et godt sted at gå til træning, især fordi alle udbydere selvfølgelig vil reklamere med, at deres sted er det bedste – relevant uddannelse eller ej. 

røde flag i hundeskolen
HVEM SKAL RÅDGIVE DIG?

Jeg vil til enhver anbefale, at du som hundeejer skal søge råd hos de professionelle. Handler det om din hunds helbred, skal du selvfølgelig til dyrlægen. Og eftersom dyrlæge en er en beskyttet titel, så ved du, at uanset hvilken dyrlæge, du søger, har vedkommende en længevarende, videregående uddannelse, arbejder evidensbaseret samt – ikke mindst – en autorisation til at praktisere. 

Desværre gør det samme sig ikke gældende, når du skal finde et sted at gå til hundetræning. Ej heller, hvis du søger hjælp til eventuelle adfærdsproblemer. Her kan selv din nabo kalde sig hundepsykolog eller vovsebetvinger og tage penge for at rådgive dig. Og her er der ingen garanti for, at der er tale om gode råd. Faktisk kan du risikere at få decideret skadelige råd. Så hvordan finder du vej i træningsjunglen?

FIND DIN TRÆNER PÅ SEA-HUND

Den nemmeste måde at finde en veluddannet og kvalificeret hundetræner og/eller adfærdsrådgiver er via SEA (Sammenslutningen af Eksaminerede Adfærdsbehandlere). Det er en landsdækkende forening bestående af højt uddannede adfærdsbehandlere, og mange af dem tilbyder også hundetræning. På SEAs hjemmeside kan du finde lister over professionelle i de forskellige landsdele.

Medlemmer af SEA er forpligtet til løbende at videreuddanne sig inden for adfærd og træning af hunde, og du kan derfor regne med, at de arbejder ud fra den sidste nye evidensbaserede viden om hundes læring og adfærd.

find en etisk hundetræner
hundetræner
HJÆLP, DER ER INGEN FRA SEA-HUND NÆR MIG

Når vi taler adfærdsrådgivning, er det ekstra vigtigt, at din rådgiver er veluddannet og arbejder evidensbaseret. Derfor bør du kontakte SEAs rådgivere og evt. vælge at få hjælp over telefonen eller online, hvis der ikke er en nær dig. Jeg kan ikke anbefale at vælge en adfærdsbehandler uden relevant uddannelse.

Hvis du ikke kan finde en hundetræner at gå på hold hos i nærheden af dig på SEAs hjemmeside, betyder det ikke nødvendigvis, at der ikke findes nogen gode træningssteder i dit område. Besøg trænerens hjemmeside eller kontakt dem direkte for at spørge til deres uddannelse. 

Har de ingen formel uddannelse, har de udført et “selvstudie” eller har de blot stået i lære hos en person, de beskriver som alvidende? Tak pænt nej.

Nogle gange kan det alligevel være svært at gennemskue, hvilken baggrund en hundetræner har. Kig i stedet efter de grønne og røde flag.

grønt flag

Vælg den træner med flest grønne flag

Hvad er disse grønne flag, du håber at finde? Kig på deres hjemmeside og deres konti på de sociale medier. Nogle trænere har også grupper på Facebook. Se efter følgende ord og udtryk (men husk, at enhver kan skrive de “rigtige” ord, de skal også “practise what they preach”). Er du i tvivl, så spørg dem:

GRØNNE ORD (MISSION, METODE & FILOSOFI)
  • BELØNNINGSBASERET TRÆNING 
  • POSITIV FORSTÆRKNING R+
  • KLIKKERTRÆNING 
  • MOTIVATIONSBASERET TRÆNING 
  • FRIVILLIG ADFÆRD & -HÅNDTERING 
  • EMPOWERMENT 
  • SHAPING 
  • POSITIVE METODER 
  • EVIDENSBASERET 
  • ADFÆRDSVIDENSKAB 
  • FORCE FREE / TVANGSFRI 
GRØNNE NAVNE (UDDANNELSE & SAMARBEJDE)
  • HUND & TRÆNING
  • IRENE JARNVED
  • HUND 360
  • CANIS HUNDESKOLE
  • PREDATION SUBSTITUTE TRAINING v/ SIMONE MUELLER
  • KEN RAMIREZ
  • KAREN PRYOR
  • VICTORIA STILLWELL
  • 4-PAWS CANINE ACADEMY
  • MICHAEL SHIKASHIO
  • KAROLINA WESTLUND

Denne liste kunne sikkert indeholde mange flere ord og navne, så brug den som en guide, men hold sindet åbent for andre grønne flag!

rødt flag

Kig efter de røde flag, når du skal vælge et sted at gå til hundetræning

HVAD ER RØDE FLAG?

Det røde flag er et internationalt kendt symbol på fare og er en opfordring til at udvise forsigtighed. 

Når vi taler om røde flag i forbindelse med hundetræning, betyder det, at der er visse ord og vendinger i beskrivelser af træning, uddannelse og træningsfilosofi, der skal få dig som potentiel kunde til at udvise forsigtighed. Det er ikke altid lige åbenlyst, om træneren har en uddannelse, eller om vedkommende bruger straf og ubehag som en del af læringen, men kig videre efter hjælp, hvis du spotter nedenstående ord og udtryk:

røde flag i hundetræning
SPOT DE RØDE FLAG! SIG NEJ TAK TIL...

DOMINANS – MYTEN OM DEN DOMINERENDE HUND
Træneren siger “dominant” el.lign. om hunde, dem selv, eller dig som hundens ejer. Træneren taler om “dominans” hund og hund imellem, eller mellem hund og ejer. Dominansteorien er død og borte forlængst, videnskaben ved bedre nu!

HIERARKI – MYTEN OM “THE PACK”
Hvis træneren taler om hierarki eller hakkeorden i træningen, i forholdet mellem hund og ejer, eller hundens status i dit hjem. Det er videnskabeligt bevist, at hunde ikke er flokdyr, og at de ikke danner hierarkier indbyrdes eller med mennesker. Læs mere herom i “Er min hund en ulv?” herunder.

FLOKLEDER – MYTEN OM ALFAHANNEN
Bruger træneren ord og vendinger som en “pack leader”, alfa, alfahan, flokleder eller “leader of the pack”, så bygger deres viden på teorier, der forlængst er modbevist og trukket tilbage af dem, der i sin tid formulerede dem.

Læs evt. mere om ovenstående i infoboksen “Hunde danner ikke et pack” nedenfor og i den udførlige litteraturliste, jeg har inkluderet i nederst. 

N E J - DIN HUND SKAL IKKE SE DIG SOM SIn "ALPHA"

Selvfølgelig er det stadig dig, der beslutter reglerne derhjemme – det er jo dig, der ved, hvordan man begår sig her i vores menneskeskabte hverdag. Og det er dit ansvar at lære din hund det. Man har bare fundet ud af, at der er en bedre måde at lære på for hunde og andre dyr. Det er så meget nemmere for hunden at forstå og lære at være i en menneskefamilie og at være en del af en menneskeskabt verden, hvis vi går til opgaven med den nyeste viden og hundens ve og vel gennem hele livet i baghovedet. Uddannelse skal ikke gøre ondt eller være ubehageligt, og læring skal ikke forbindes med straf og ubehag. Positiv forandring starter med os.

I bunden af dette indlæg har jeg inkluderet en litteraturliste, hvor du kan læse mere om den forskning, der modbeviser de ellers så udbredte og i nogle tilfælde ret populære hundetrænings-myter, jeg nævner. Der er altså ikke tale om forskellige meninger og holdninger, der er tværtimod store mængder reel forskning om emnet.

SPOT DE RØDE FLAG! SIG NEJ TAK TIL...

STRUKTUR – HUNDEN SKAL GÅ PÆNT OG MÅ IKKE SNUSE PÅ TUREN
Nogle mener, at hunde ikke skal snuse på tur, men i stedet gå raskt og pænt ved sin førers fødder under hele gåturen. Snuseri er et af hundens basale behov, og er en del af at være en glad og harmonisk hund. Der er ikke noget i vejen med at træne på en gåtur, og selvfølgelig skal man træne at kunne gå pænt i snor til når det er nødvendigt. Men der skal være en balance, og hunde skal have lov at være hunde, ellers bliver de frustrerede og udvikler uønsket adfærd. Desuden svarer 15-20 min. koncentreret snuseri til 1 times rask gåtur, så lad os alle snuse!

AT BLIVE FRARÅDET SELE OG ANBEFALET KÆDE EL. RETRIEVERLINE
Hvis din træner fraråder brug af ergonomiske seler, fx. under påstand af, at de lærer hunden at trække i snoren, bør du lige studse engang. Selen lærer ikke din hund noget, det er dit job. Ergonomiske seler beskytter mod varig skade fra tryk eller skader på vitale strukturer i hals, strube og skuldre – s
mine anbefalinger. Tynde halsbånd og kæder med kvæl kan gøre psykisk og fysisk skade på din hund. Du behøver ikke tage mit ord for det, se litteraturlisten

AT BLIVE FRARÅDET TRÆNING MED GODBIDDER
Der findes trænere, der mener, at godbidder er bestikkelse, og at man ikke skal bestikke sin hund til at gøre, hvad man siger. At hunden skal gøre, hvad man siger, fordi man siger det. Og at man, hvis man bruger godbidder, vil opleve at hunden ikke gør, hvad man siger, hvis man en dag glemmer godbidderne. Det passer ikke, det kan jeg skrive under på. Hunde lærer tværtimod bedst og hurtigst med belønningsbaseret træning, det er videnskabeligt bevist. Du får også et endnu bedre resultat af jeres flid, hvis hunden elsker at træne med dig. 

rødt flag på mark

ER MIN HUND EN ULV?

Er familiehunden ikke bare en lille stue-ulv? Det korte svar er NEJ.

Det lange svar er nok nødvendigt, fordi mange stadig hævder, at vores familiehunde skal trænes, fodres og forstås som ulve på trods af, at den moderne hund (canis familiaris) udskilte sig fra ulven (canis lupus) for titusinder af år siden og er blevet til sin egen art. De ligner hinanden på mange måder, ulven og hunden, men de adskiller sig på de mest væsentlige områder til en grad, hvor de ikke tåler sammenligning. 

Ulve er flokdyr, hunde er sociale dyr. Ulve er kødædere (carnivor), hunde er omnivor. Ulve er jægere, hunde er “scavengers” (ja, det gælder også din jagthund), hvilket vil sige, at de leder efter deres mad og er specialiseret i at spise rester og efterladenskaber fra andre. Os, nærmere betegnet. Hunden som dyreart er unikt specialiseret til at sameksistere med mennesker. Gennem de sidste mange tusind år har vi selektivt opdrættet dem efter egenskaber, der i mange tilfælde ligger langt fra deres lupine ophav. Derfor er det ikke til hverken deres eller vores fordel at se, fodre. træne eller på anden vis behandle dem som ulve. Tværtimod.

Ulve lever i familier, hvor de samarbejder tæt om jagt, pasning af unger og problemløsning. Hunde samarbejder ikke som sådan med hinanden, men vil til gengæld meget gerne samarbejde med os mennesker og varetage opgaver for os – f.eks. jagt. I klar modsætning til ulven er de menneskets bedste ven

Hundene kan få venner for livet og samle sig i sociale grupper. Men de danner ikke familier, er ikke monogame, og de kan også finde på at flytte, finde nye venner og grupperinger gennem livet. Hvis du vil læse mere om den forskning, der ligger bag, kan jeg anbefale bogen “What is a Dog” af ægteparret Coppinger.

Efterhånden er der masser af utrolig interessant litteratur om tamhundens ophav og hunde vs. ulve, jeg har lagt en del links ind i litteraturlisten i bunden af dette indlæg, hvis du skulle have fået lyst til at læse mere. I den gule boks herover har jeg indsat nogle informative videoer, hvis du er mere til den form for formidling.

Er min hund en ulv? Billedet viser en ulv (canis lupus) og hunde (canis familiaris) ved siden af hinanden.

Nej, din hund er ikke en ulv… Og det skal du kun være glad for!

hundehvisker
SPOT DE RØDE FLAG! SIG NEJ TAK TIL...

HUNDEHVISKERE 
Træneren kalder sig noget unødvendigt højtideligt og/eller selvopfundet, f.eks. hundehvisker, hundepsykolog, dogwhisperer, hundementalist, hundelytter, el.lign. 

TRÆNINGSOPHOLD
Hvis en træner tilbyder at tage din hund på træningsophold (uanset varighed), hvor du ikke selv som hundens ejer er til stede eller på anden vis deltager, så er det næsten det rødeste flag af dem alle, især for dig med en Ridgeback. Kun du træner med din hund, og træneren hjælper først og fremmest dig.

KORREKTION & STRAF
Er der snak om og opfordring til korrektioner, at “slå ned på” adfærd, disciplinere, at korrigere opførsel, eller ligefrem at straffe hunden for uønskede handlinger, så er træningen ikke evidensbaseret eller i overenstemmelse med nyeste forskning eller læringsteori. I stedet kan den skade din hund og jeres indbyrdes tillid! [ref]

HUNDE DANNER IKKE ET “PACK”

Hvis du altid har hørt, at hunden er et flokdyr og bor sammen i “dog packs”, så er du ikke alene. Det er til gengæld længe siden, at man beviste, at hunde ikke former “packs” på samme måde, som ulve gør (f.eks. Boitani & Ciucci, 1995). Det har bare taget rigtig lang tid at få den viden bredt ud. Og det er tilsyneladende skruen uden ende, da mange holder krampagtigt fast i idéen om “the pack”. Se en forklaring på det HER.

Tilbage i 40’erne blev der foretaget et studie på ulve i fangenskab (Schenkel, 1947). Dette studie konkluderede, at ulve kæmpede om lederskab og etablerede et stringent hierarki. Begreber og konklusioner fra studiet blev straks implementeret i træningen af tamhunde, og der er de blevet hængende helt til i dag. Og det endda på trods af, at studiets konklusioner blev modbevist for 25 år siden (Mech, 1999), og forskningen trukket tilbage. Desperate ulve i fangenskab slås om adgang til ressourcer, især hvis der er for få af dem, men det er ikke naturlig adfærd. Ulvene i naturen danner familier bestående af et forældrepar og deres afkom, og de undgår som udgangspunkt altid indbyrdes konflikt. 

Teorierne om alfaen i ulveflokken er altså baseret på ulve i fangenskab, og tamhunden har omtrent lige så meget til fælles med en ulv, som du har med en abe. Hvis nogen prøver at bilde dig ind, at du skal behandle din hund, som om den er en ulv, det være sig træning, adfærdsbehandling eller fodring, så sig pænt nej tak. Vores tamhunde er ikke ulve. Læs evt. mere i faktaboksen “Er min hund en ulv?” herover.

Vidste du? 80% af alle verdens hunde har ikke en ejer! 

De lever som vilde hunde. landsbyhunde og gadehunde, og det er dem, forskning om hundes naturlige opførsel er baseret på (fx. Coppinger, 2002). Man har konkluderet, at hunde kan sagtens samles i sociale grupper, ligesom de kan få gode venner og finde steder, de foretrækker at hænge ud. Men hunde er videnskabeligt set klassificeret som “sociale dyr” og ikke som flokdyr. At tilstræbe at være “the pack leader” over for sin egen hund er derfor fuldkommen meningsløst. Hunden er til gengæld unikt velegnet til at tilpasse sig, lære at kommunikere og at blive en uundværlig del af en menneskefamilie. Plus at en hund er fuldt ud intelligent nok til at vide, at den er en hund, og du er et menneske, så du behøver heller ikke “tale hundesprog” til din hund. Dan i stedet en familie baseret på kærlighed og forståelse mellem både to- og firbenede medlemmer.

SPOT DE RØDE FLAG! SIG NEJ TAK TIL...

AT DU ER SKYLD I DIN HUNDS PROBLEMER
Hvis den person, du har søgt hjælp hos, skyldsbelægger eller udskammer dig i forhold til din hunds opførsel, tager du bare dine ting og går. Uanset hvor populært det er på internettet og i nogle TV-programmer, så er det i den virkelige verden meget uprofessionelt og tjener intet positivt formål. Du og din hund skal have hjælp og støtte, ikke komplekser.

AT TILBAGEHOLDE FODER ELLER OMSORG
En sejlivet myte er, at man ikke må berolige en bange hund, fordi man så belønner “noget uønsket”. Selvfølgelig skal du ikke ignorere din hund, hvis den er nervøs. Ja, man siger: “beløn den adfærd, du vil se mere af”. Men frygt er en følelse og ikke en adfærd, så den skal adresseres og håndteres som en følelse og ikke som noget forkert. Vi ved allesammen, at det aldrig har hjulpet nogen – hund eller menneske – at få at vide, at deres følelser er forkerte eller at blive straffet for at være utryg eller direkte bange. Træning og uddannelse skal ikke gøre ondt eller traumatisere den, der skal lære nyt, det skal i stedet motivere, inspirere og begejstre. Omsorg og foder er basale behov, du skal dække. 

vælg den rigtige hundetræner
Du er ikke en abe og din hund er ikke en ulv!

Hvorfor synes vi, at myterne om dominans og alfahanner i “hundeflokken” giver så god mening? Hvordan blev disse teorier nogensinde så udbredte og almindelige, hvis de i virkeligheden er helt forkerte? Jo, det er der faktisk en rigtig god grund til! Alfahanner, dominans og stringente hierarkier i dyreflokke findes nemlig i naturen, bare ikke blandt hunde eller ulve. I stedet findes de eksempelvis hos vores nærmeste slægtninge – aberne. Du kan læse primateksperten Jane Goodalls gode forklaring HER. Så nu ved du, hvorfor konceptet er så nemt at forstå og relatere til for os tobenede. Ligesom du også godt ved, at du – trods dine to ben frem for fire – selvfølgelig ikke skal forstås, fodres og behandles som en abe. Som overskriften lyder: du er ikke en abe – og din hund er ikke en ulv!

nej tak til straf, tvang og misbrug i hundetræning

GENERELLE BETRAGTNINGER OM HUNDETRÆNERE ONLINE

Generelt vil jeg sige; pas på med at følge råd og træningstips fra især amerikanske trænere. I modsætning til i Danmark er det i USA er det både lovligt og almindeligt at bruge korporlig straf, stødhalsbånd (e-collars) og pighalsbånd (prong collars), når man træner og uddanner hunde. Oftest kan du spotte dem på ord som “balanced” eller “pack leader”. Heldigvis er det i Danmark ulovligt at udsætte vores hunde for unødig smerte, ubehag og ulempe, og det er også ulovligt at bruge trænings-“værktøj”, der er designet til at påføre hunden smerte og ubehag, se paragraffen HER. Se hele den danske dyreværnslov HER. Brug din sunde fornuft og de grønne og røde flag beskrevet i dette indlæg, når du beslutter, om du kan bruge online-træneres råd. 

LITTERATURLISTE

Dog Training and the Myth of Alpha-Male Dominance“, artikel af Jeninne Lee-St. John bragt i TIME, 2010.

The Case Against Pack Theory“, artikel af Lucas Brands bragt på The Dogenius Institute, 2022.

The Myth of the Pack“, artikel på LECA Academy, 2018.

Hegemonic Masculinity & Dog Training“, artikel af Dr. Teresa Tyler bragt på The Dogenius Institute, 2024.

Den der hvisker, lyver“, blog-indlæg af Mia Trier-Knudsen fra Nordhund, 2023.

Lederskab og hundetræning. Hvem er chefen?“, blogindlæg af Randi H. Tillung fra Canis.dk, 2017.

Dogs are more pessimistic if their owners use two or more aversive training methods“, videnskabelig artikel af R. A. Casey et al. bragt i NATURE Sci Rep 2021

Does training method matter? Evidence for the negative impact of aversive-based methods on companion dog welfare“, videnskabelig artikel af Ana Catarina Vieira de Castro et al. bragt i PLOS ONE, 2020.

Dog training methods: Their use, effectiveness and interaction with behaviour and welfare“, videnskabelig artikel af E. Hiby et al., bragt i Animal Welfare, 2004.

Effects of 2 training methods on stress-related behaviors of the dog (Canis familiaris) and on the dog-owner relationship“, videnskabelig artikel af S. Deldalle & F. Gaunet bragt i Journal of Veterinary Behaviour, 2013.

Training methods and owner–dog interactions: Links with dog behaviour and learning ability“, videnskabelig artikel af N. J. Rooney & S. Cowan, bragt i Applied Animal Behaviour Science, 2011.

Comparative social ecology of feral dogs and wolves“, videnskabelig artikel af L. Boitani og P. Ciucci bragt i Ethology, Ecology & Evolution, 1995. 

Dominance in domestic dogs—useful construct or bad habit?“, videnskabelig artikel af John Bradshaw, Emily Blackwell & Rachel Casey bragt i Journal of Veterinary Behaviour, 2009.

Unravelling Dominance in Dogs“, videnskabelig artikel af Stephanie Hedges bragt i The Veterinary Nurse, 2017.

Behavioural coordination of dogs in a cooperative problem-solving task with a conspecific and a human partner“, videnskabelig artikel af Ljerka Ostojić & Nicola S. Clayton bragt i Animal Cognition, 2014.

Alpha status, dominance, and division of labor in wolf packs“, videnskabelig artikel af L. David Mech udgivet Canadian Journal of Zoology i 1999.

Expressions studies on wolves“, studie af Rudolph Schenkel fra 1947.

Are you man enough, big and bad enough? Ecofeminism and wolf eradication in the USA“, videnskabelig artikel af Jody Emel udgivet i Environment and Planning D: Society and Space i 1994.

Are dogs and wolves the same species?” af Prescott Breeden, Dogs, Science, and the Biology of Behavior, 2014.

Dogs – A New Understanding of Canine Origin, Behavior, and Evolution” af Raymond & Lorna Coppinger, bog udgivet af The University of Chicago Press, 2002.

OBS! Dette indlæg er både et udtryk for skribentens egne holdninger og underbygget af nyeste viden fra videnskabelig litteratur.
Billederne, der illustrerer dette indlæg, er fremstillet med AI.

Scroll to Top